Płyty ceramiczne
Największym nieszczęściem podczas gotowania jest uszkodzenie płyty ceramicznej w kuchence. W tym dziale przedstawiamy płyty ceramiczne kuchenek, płyt do zabudowy oraz elementy grzejne elektryczne czy palniki gazowe. Przy wyborze płyty ceramicznej trzeba mieć na uwadze dane kuchni typ, nr seryjny kod wyrobu. W tym dziale znajdziecie również płyty podpalnikowe. Najczęściej płyta ceramiczna pęka nie od uderzenia w jej środek a w kant czy róg płyty, należy więc unikać takich sytuacji. Płyta ceramiczna jest bardzo twarda ale zarazem krucha. Uszkodzeniu może ulec również powierzchnia płyty – zwłaszcza przy płytach typu HighLight ze względu na to że powierzchnia nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur – należy w tych kuchniach szczególnie unikać rozsypanego cukru powoduje przywarcie garnka/patelni do płyty i jej uszkodzenie, należy również starać się unikać aluminiowych garnków czy patelni – nagrzana płyta potrafi rozpuścić aluminium.
Pytając o część proszę podać dane z tabliczki znamionowej lub karty gwarancyjnej : typ,kod i numer fabryczny.