Noże są jednymi z najbardziej podstawowych i najważniejszych narzędzi w kuchni. W związku z tym, należy zachować ostrożność przy wyborze zestawu tych sztućców. Noże są ważne dla przygotowywania żywności, ponieważ różnice w równomierności i jednorodności cięcia żywności mogą wnieść ogromne różnice w sposobie ich gotowania. Dobre noże mogą nawet przeciętnego kucharza zamienić w dobrego kucharza. Jednak w związku z tym, że jest tak wiele noży na rynku, może być trudno zdecydować się na to, co ostatecznie kupić, ale jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać, aby zakupić zestaw noży kuchennych, które będą służyć najlepiej.
Cena i rodzaj
Jedną z najważniejszych rzeczy do rozważenia przy zakupie sztućców jest budżet. Dobrą praktyką jest to, by kupić najdroższe noże, które mieszczą się w budżecie. Noże są w różnych cenach, ale na ogół im droższe, tym lepiej będą wykonywać swoje funkcje i będą dłużej trwać. Noże są w dwóch podstawowych odmianach:
- tłoczne
- kute
Tłoczone noże wykonane są poprzez walcowanie z cienkich arkuszy metalu. Noże kute wykonane są przy użyciu solidnych bloków metalu. Te bloki są ogrzewane, a następnie umieszczane pod ogromną presją, gdzie są ściśnięte do odpowiedniej formy. Lepiej wybierać drugą opcję.
Kolejnym punktem, o jakim warto pomyśleć jest skład zestawu noży oraz odpowiednio do niego dobrana deska do krojenia. Podstawowy zestaw noży powinien zawierać m.in.
- uniwersalny nóż szefa kuchni,
- ząbkowany nóż do chleba,
- nóż usuwania kości,
- nóż do sera.
Tymi czterema nożami, można wykonać niemal każde zadanie cięcia, jakie tylko można zrobić w kuchni. Również opcjonalnie są nożyce kuchenne, które mogą być przydatne do cięcia produktów, takich jak drób.
Ergonomia
Innym aspektem sztućców jest kwestia ergonomii. Uchwyty noży są w różnych kształtach i rozmiarach, najważniejsze by dopasować je do potrzeb każdego indywidualnego właściciela. Jest to ważne dla bezpieczeństwa i wykonywania precyzyjnych cięć. Nóż powinien dobrze leżeć w dłoni i uchwyt powinien być wygodny.