Nie da się ukryć: trend do wyposażania kuchni w urządzenia do zabudowy jest coraz powszechniejszy. Nie ulega jednak wątpliwości, że jest nadal bardzo wielu konsumentów, którzy cenią sobie kuchenki wolnostojące i nie zamieniliby ich na inne. Nowoczesna kuchenka odznacza się jednak wieloma zupełnie nowymi funkcjami, których trudno szukać w starszych modelach. Artykuły na temat kuchenek wolnostojących polecamy wszystkim osobom, które korzystają z tych urządzeń, ale też tym, które planują zmianę swojego starszego sprzętu na nowszy. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze?
Podstawowy podział
Dostępne na rynku kuchnie wolnostojące mogą naprawdę zadziwić swoją różnorodnością – zwłaszcza tych użytkowników, którzy przez kilkanaście czy kilkadziesiąt lat przyzwyczaili się do swojej poczciwej kuchenki. Podstawowy podział określany jest według źródła zasilania. I to na nie należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę. Wyróżniamy tu zatem kuchnie gazowe – modele zasilane gazem z butli lub gazem z sieci miejskiej. Ich użytkownicy doceniają fakt, iż ceny gazu nadal są znacznie niższe, niż energii elektrycznej. Nie da się jednak ukryć, że piekarnik gazowy nie daje wielu możliwości w zakresie obróbki termicznej przygotowywanych dań. Chylimy czoła przed mistrzyniami kulinariów, którym każde nawet najbardziej skomplikowany przepis wychodzi za każdym razem równie wspaniale. Piekarnikom gazowym niestety zarzuca się właśnie to, iż nie do końca utrzymują ustawioną temperaturę. Nadal pojawiają się też kwestie bezpieczeństwa. Trzeba jednak zaznaczyć, że nowoczesne kuchenki gazowe wyposażone są w różnego typu zabezpieczenia przeciwwypływowe gazu, które chronią przed niebezpiecznymi sytuacjami. Obecnie jest to rozwiązanie spotykane w większości urządzeń tego typu. Wybierając kuchenkę gazową warto pamiętać, że według polskich przepisów, kuchenki o mocy nieprzekraczającej 11 kW można montować w pomieszczeniach o minimalnej objętości (nie powierzchni!), wynoszącej 20 m³ z przynajmniej jednym oknem oraz otworem wentylacyjnym.
Kolejną grupą kuchenek wolnostojących są modele gazowo-elektryczne. Są one chyba najbardziej rozpowszechnioną grupą kuchenek wolnostojących. Płyta zasilana jest gazem z butli lub instalacji miejskiej, natomiast piekarnik jest zasilany elektrycznie. Wymagają one podłączenia do tradycyjnego gniazdka jednofazowego z uziemieniem. Konsumenci cenią je za możliwość połączenia tańszego gotowania na gazie – przecież częściej korzysta się jednak z samej płyty – oraz szerszych możliwości, jakie daje piekarnik elektryczny. Tych modeli jest zdecydowanie na rynku najwięcej i stanowią one podstawę oferty w segmencie kuchenek wolnostojących u wielu producentów. Piekarnik, choć nie ma bardzo rozbudowanych możliwości, jest przede wszystkim precyzyjniejszy w ustawianiu temperatury. Sterowanie w tych kuchenkach odbywa się za pomocą przycisków i pokręteł, często modele te wyposażone są w świetlne kontrolki pracy oraz mały wyświetlacz pokazujący np. pozostały czas pieczenia, godzinę lub datę. Specyficzną podgrupą tych kuchenek są modele z płytą kombinowaną. Oznacza to, że kuchenka wyposażona jest w płytę, z zarówno palnikami gazowymi, jak i elektrycznymi (najczęściej w stosunku 2:2 lub 1:3). Jest to rozwiązanie polecane szczególnie tam, gdzie często bywają problemy z dostawami prądu. Możliwość skorzystania z palnika gazowego jest w razie awarii prądu bardzo przydatna.
Trzecią grupą są kuchenki elektryczne. Określenie to jednak jest dosyć ogólnikowe, gdyż zawierają się w nim dwa typy kuchenek. Mówiąc w skrócie: kuchenka kuchence nierówna. O co chodzi? O płytę grzewczą. Wyróżniamy bowiem kuchenki elektryczne z płytą ceramiczną oraz kuchenki elektryczne z płytą indukcyjną (uwaga – zarówno piekarnik jak i płyta zasilane są prądem, nie jak w kuchenkach gazowo-elektrycznych: piekarnik na prąd, płyta na gaz). Obydwa typy polecane są do domów lub mieszkań, w których najchętniej korzysta się z prądu, np. z powodu niemożności podłączenia instalacji gazowej itp. Wymogiem ich montażu jest podłączenie do gniazdka trójfazowego. Jakie są najważniejsze zalety takich kuchenek? Przede wszystkim nowoczesny wygląd, stosunkowo łatwe czyszczenie – płaską powierzchnię lepiej się czyści, Na korzyść kuchenek elektrycznych z płytą indukcyjną przemawia sposób działania płyty. Indukcja uznawana jest za niezwykle bezpieczną i oszczędną formę gotowania. Ciepło wytwarzane jest dokładnie na styku urządzenia z wierzchem płyty i nie rozchodzi się na boki, tak jak w przypadku płyt gazowych.
Kuchnie niestandardowe
Do tej grupy zaliczyć można kuchnie o innej niż – przyjęte za standard – 60 cm. szerokości. Są one rozwiązaniem do kuchni, w których jest zbyt mało miejsca na standardową kuchnię, lub do tych, których możliwości aranżacyjne pozwalają na wybór kuchenki o większej liczbie palników – np. pięciu lub sześciu. Warto tu także wspomnieć o modelach specjalnych, np. będących połączeniem kuchni (płyta plus piekarnik o mniejszej pojemności) i… zmywarki. Rozwiązanie ciekawe, ale na ile praktyczne?
Podsumowanie podziału kuchenek
Oto małe „drzewo”, które ułatwi zrozumienie powyższej klasyfikacji.
Podział ze względu na źródło zasilania:
· Kuchnie gazowe
· Kuchnie gazowo-elektryczne
– z płytą gazową
– z płytą kombinowaną (gazowo-elektryczną)
· Kuchnie elektryczne
– z płytą ceramiczną
– z płytą indukcyjną
· Kuchnie niestandardowe
O szerokości innej niż standardowe 60 cm.
Zestawione z innym urządzeniem (kilka modeli na rynku, mało popularne).
Po kolejne informacje zapraszamy do kolejnych artykułów o kuchenkach wolnostojących.
Bardzo przydatny wpis! Zastanawiam się właśnie nad wyborem wyposażenia do kuchni, więc czytam i sprawdzam, jak kupić odpowiedni sprzęt. Wybór jest ogromny, więc mam z tym duży problem.