W poprzedniej części omówiliśmy szczegółowo zagadnienia klasyfikacyjne, związane z kuchenkami wolnostojącymi. Poszczególny typy kuchenek bowiem dają użytkownikowi różne możliwości a niekiedy ich montaż wymaga konkretnych rozwiązań. Przyjrzyjmy się zatem praktycznym aspektom montowania i użytkowania różnych typów kuchenek.
Podłączenie urządzenia
W zależności od rodzaju kuchenki, a głównie płyty, urządzenie może wymagać odpowiedniego podłączenia. Najmniej kłopotliwe są chyba modele gazowe oraz gazowo-elektryczne. Warto jednak pamiętać, że wymagają one atestowanych węży, złączy oraz innych elementów służących do podłączenia. Jeśli korzysta się z gazu miejskiego, najlepiej zlecić podłączenie fachowcom. Można to zrobić samodzielnie, jednak odbioru zawsze musi dokonać osoba uprawniona. W przypadku kuchni elektrycznych, wymogiem jest podłączenie jej do gniazda trójfazowego, czyli 400 V. Wynika to z dużego poboru energii. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, każde nowo budowane mieszkanie musi być wyposażone w takie właśnie gniazdo. Niestety dawniej nie było takiego wymogu, dlatego w starszych mieszkaniach może się zdarzyć, że go nie będzie. Jeśli w mieszkaniu nie ma możliwości podłączenia do gniazda o wyższej mocy, można zdecydować się na model kuchenki, którą można przystosować do zasilania prądem jednofazowym (takie ma w ofercie choćby Amica).
Co w piekarniku, co na płycie
Kuchnia wolnostojąca to połączenie dwóch różnych urządzeń: piekarnika oraz płyty. Można je kupić oddzielnie, ale wybór kuchni jest bardziej praktyczny. Warto zwrócić uwagę na rozwiązania piekarnika oraz płyty.
Na rynku spotkać można kuchenki z trzema typami płyt:
- gazowymi
- elektrycznymi
- kombinowanymi.
- gotować pod przykrywką – potrawa szybciej uzyska odpowiednią temperaturę a ciepło nie będzie się tak łatwo ulatniać;
- dobierać wielkość naczynia do wielkości palnika – nie należy stawiać małych naczyń na dużych palnikach. Ciepło z płomieni po prostu ucieka wtedy na boki, tymczasem by potrawa się podgrzewała, płomień powinien trafiać na spód garnka;
- dobierać wielkość płomienia, do wielkości naczynia – zasada, że im większy płomień, tym szybciej coś ugotujemy jest błędna. Nawet stawiając mały garnek na małym palniku, musimy pamiętać, by średnica płomienia była o ok. 30 proc. mniejsza niż średnica garnka.
Mówiąc o kuchenkach wolnostojących, warto zwrócić uwagę na różne aspekty ich użytkowania oraz instalacji. Jeśli interesują Cię szczegóły dotyczące sposobów gotowania, możesz przeczytać więcej na temat gotowania. Dodatkowo, jeśli chcesz zgłębić wiedzę na temat różnych typów piekarników, zachęcam do zapoznania się z artykułem o piekarnikach. A może fascynuje Cię, jak różne materiały wpływają na kuchenne akcesoria? W takim razie artykuł o materiałach z pewnością dostarczy Ci ciekawych informacji na ten temat.