Czyszczenie i konserwacja okapu kuchennego

Niektórym służy do usuwania niechcianych zapachów z kuchni, innym do… usypiania charakterystycznym szumem niemowląt. Chodzi o okap. To bardzo przydatne urządzenie, które nie wymaga zbyt dużo miejsca. Jednak aby cieszyć się nim jak najdłużej, trzeba pamiętać o czyszczeniu i konserwacji. Podpowiadamy, jak przygotować się do tych czynności.

Okap – w wielu kuchniach nie do zastąpienia

Urządzenie znane jako okap kuchenny spełnia bardzo prostą funkcję – pochłania opary, które powstają w trakcie smażenia czy gotowania, a następnie usuwa je z pomieszczenia lub filtruje i wypuszcza z powrotem. W ten sposób można skutecznie pozbywać się tłuszczu oraz nieprzyjemnych zapachów, co znacznie zwiększa komfort na przykład smażenia ryb czy gotowania warzyw. Można długo wymieniać poszczególne rodzaje (wyróżniane ze względu na montaż), wskazywać na producentów (między innymi markę Amica) czy wreszcie opisywać części zamienne i ich koszt (ale najlepiej sprawdzić to w naszym sklepie internetowym). Z uwagi na swoje charakterystyczną funkcję okap wymaga regularnego czyszczenia. Tylko wtedy można liczyć na jego dalszą funkcjonalność i utrzymywanie komfortu domowników.

Czym czyścić okap

Zacznijmy od tego, że każdy okap jest zbudowany nieco inaczej, z użyciem różnych materiałów. Poszczególne preparaty różnie działają na stal nierdzewną, drewno, stal lakierowaną, szkło czy tworzywo sztuczne. Dlatego zacznij od sprawdzenia, z jakimi materiałami masz do czynienia. Dopiero potem można sięgnąć po środki czyszczące, które skutecznie pozbywają się plam tłuszczu czy typowych zabrudzeń kuchennych. Poszczególne rodzaje materiałów używanych do produkcji okapów mają swoją specyfikę, którą należy uszanować. Specjalne spreje i preparaty załatwiają sprawę. Warto pamiętać, aby do czyszczenia używać raczej delikatnych ścierek, tak żeby nie zniszczyć powierzchni urządzenia.

Dłuższe działanie – prawidłowa konserwacja

Sprawdź, ile kosztujefiltr węglowy do okapu Amica w naszym sklepie internetowym. Po co? Odpowiedź jest prosta: chodzi o zorientowanie się w kosztach wymiany części, która tego wymaga. Specjalne filtry w okapach z obiegiem zamkniętym należy wymieniać na nowe co kilka miesięcy. W wielu standardowych urządzeniach stosuje się filtry metalowe (aluminiowe), a te można regularnie wyjmować i oczyszczać pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, który odtłuszcza powierzchnię narażoną właśnie na wychwytywanie tłustych cząsteczek.

Naprawa urządzenia

Okapy nie mają zbyt wielu zadań i są przez to nieco mniej awaryjne od innych urządzeń kuchennych. Jak zwykle, bardzo wiele zależy od stosowania się do wytycznych producenta. Lepiej sprawdzić warunki obowiązującej gwarancji, by uniknąć przykrego zaskoczenia w przypadku zepsucia się sprzętu. Rzecz jasna warto być dobrej myśli. Przy założeniu, że regularnie czyści się i wymienia filtry, okap powinien służyć latami, pochłaniając w razie potrzeby nieprzyjemne zapachy czy przechwytując cząsteczki tłuszczu.

Pamiętaj, że wymiany może wymagać także dioda (żarówka) odpowiedzialna na światło emitowane przez urządzenie. Gotując, zawsze warto zadbać o oświetlenie obszaru pracy, a okap ma tę zaletę. Podsumowując – pamiętaj o czyszczeniu okapu, wymianie filtra i to w zasadzie tyle. Jeśli będziesz mieć problem z urządzeniem, a skończy się Twój okres gwarancyjny, napisz – poszukamy wspólnych rozwiązań, ponieważ posiadamy na sprzedaż części zamienne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.